Maataloustukia pitää vähentää

Helsingin Sanomat uutisoi tällä viikolla että maataloustukia maksettiin viime vuonna 2,1 miljardia euroa. Todellisuudessa maataloustukien kustannukset olivat 2,9 miljardia euroa. Helsingin Sanomien raportoimasta luvusta oli jätetty kokonaan pois lomituspalvelun eli valtion maksaman maanviljelijöiden vuosilomasijaistuksen kustannukset ja valtion maksamat maanviljelijöiden eläkkeiden kustannukset. Näihin käytettiin viime vuonna yli 800 miljoonaa euroa.

Se että valtion maksaa maanviljelijöille vuosilomasijaisen kulut on ilmiselvästi maataloustuki vaikka sitä ei maksetakaan rahana viljelijöille. Samoin maanviljelijöiden eläkekulujen kattaminen verovaroista on maataloustuki, vaikka se kohdistuu jo lopettaneille maanviljelijöille. Tällä hetkellä valtio ottaa kontolleen nyt toimivien maanviljelijöiden eläkevastuita.

Tukisumma jaettuna maatilojen lukumäärällä tekee noin 50 000 euroa per maatila. Suomi tukee maatalouttaan enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa. Suomen maatalouspolitiikan lähtökohtana on maanviljelijöiden oikeus harjoittaa kannattamatonta liiketoimintaa. Tämmöiseen oikeuteen meillä ei ole enää varaa. 

(Blogi julkaistu alunperin 25.3.2017 Uuden Suomen Puheenvuorona)