Kaikki pienpanimot ansaitsevat suoramyyntioikeuden

Hallitus päätti alkuvuodesta alkoholilain uudistuksesta, jonka merkittävimpänä osana sovittiin 5,5% alkoholipitoisten juomien myynnin sallimisesta Alkon ulkopuolella. Hallituspuolueiden sovusta huolimatta uudistusta ei ole saatu eduskunnalle hyväksyttäväksi. Syynä tähän on Keskustan hangoittelu samassa yhteydessä sovitun pienpanimoiden suoramyyntioikeuden laajennuksen suhteen.

Uusi laki toisi oikeuden pienpanimoille myydä omia tuotteitaan suoraan panimosta. Keskustan Annika Saarikko haluaisi asettaa pienpanimorajan mahdollisimman alhaiseksi: noin puolen miljoonan litran vuosituotannnon tienoille. Tämä poikkeaa tyypillisesti esimerkiksi verotuksessa käytetystä pienpanimon määritelmästä, jonka mukaan alle 15 miljoonaa litraa tuottavat panimot ovat pienpanimoita.

Alle 15 miljoonaa litraa tuottavien pienpanimoiden suoramyynti ei ole suomalaisen sosiaalipolitiikan kannalta merkityksellinen kysymys. Monelle pienpanimolle suoramyyntioikeus kuitenkin on. Mikäli raja jää Keskustan toimien vuoksi puoleen miljoonaan litraan, on suuri riski että pienpanimot jotka saavat uuden lain myötä suoramyyntioikeuden eivät sen jälkeen halua investoida kasvuun. Pienelle panimolle suoramyyntioikeuden menettäminen voi olla suurempi takaisku kuin tuotannon kasvattaminen esimerkiksi puolesta miljoonasta litrasta miljoonaan litraan.