Helsingin keskustan terassien aukioloaikoja tulee pidentää

Helsingin keskustassa lähes kaikki terassit joutuvat sulkemaan klo 22. Vain muutama terassi on saanut poikkeusluvan olla auki kymmenen jälkeen. Helsingin kaupunginvaltuusto linjasi jo vuonna 2010, että keskustan terasseille tulisi sallia pidemmät aukioloajat. Linjaus jäi tuolloin toteuttamatta koska Hämeenlinnassa sijaitseva Etelä-Suomen aluehallintoviranomainen, jonka vastuulla terassiluvat ovat, päätti että voimassa ollut käytäntö sulkea terassit klo 22 on “toimiva”. 

Yhden harvoista poikkeusluvista saaneesta Lasipalatsin terassista ei ole tullut lainkaan valituksia. Sen sijaan että poikkeusluvalla voidaan pidentää aukioloaikaa asian pitäisi toimia toisin päin. Alueilla, joissa ei ole asutusta lähellä, pidennetyn aukioloajan tulisi olla lähtökohta, jota voidaan tarvittaessa rajata lyhyemmäksi. 

Helsingin kaupungilla tulisi olla oikeus itse päättää sopivasta terassien aukioloajasta. Jos muodollinen päätösvalta asiasta uhkaa jäädä maakuntauudistuksessa Helsingin kaupungin ulkopuolelle, niin kaupunginvaltuuston tehtävä on vaatia sitä itselleen ja huolehtia, että helsinkiläisten ääni asiassa otetaan huomioon.

Keskustan terassien pidemmille aukioloajoille on vahvat perustelut. Keskustan terassit ovat merkittävä osa kaupungin yleisilmettä ja pidemmät aukioloajat elävöittäisivät Helsingin keskustaa. Myös Espoossa ja Vantaalla terassit saavat jo nyt olla auki pidempään ilman mitään ongelmia. Suomen kesä on joka tapauksessa kovin lyhyt, joten siitä on syytä nauttia ilman turhia aluehallintoviraston rajoituksia.