Miksi pieni kahvi Helsinki-Vantaan lentokentällä maksaa 4,2€?

Helsinki-Vantaan lentoaseman pyörittäminen on erittäin kannattavaa toimintaa sitä operoivalle Suomen valtion lentoasemayhtiö Finavialle. Finavia operoi yhteensä 19 lentoasemaa ympäri Suomea, joista ainoastaan Helsinki-Vantaa tekee voittoa. Suomen suurimman lentoaseman tuottamista voitoista vuosittain noin 20 miljoonaa euroa käytetään kattamaan muiden lentoasemien tekemät tappiot.

Kaikki muut asemat ovat tappiollisia koska niitä on liian monta jakamassa rajallista määrää lentomatkustajia. Ruotsin valtion Finavian vastine Swedavia pyörittää kymmentä lentokenttää, vaikka Ruotsin väkiluku on lähes kaksinkertainen ja pinta-alakin on kolmasosan isompi kuin Suomen. Swedavia on päättänyt keskittyä aidosti kansallisesti merkittäviin kenttiin ja panostanut niiden kehittämiseen. Alueellisilta lentoasemilta on järjestetty tehokkaat jatkoyhteydet kaupunkeihin, jotka ovat jääneet ilman valtiollista asemaa ja näin on varmistettu hyvät kulkuyhteydet kautta maan.

Suomen strategia tekohengittää jokaista maakuntakenttää viimeiseen asti on johtanut tilanteeseen, jossa Helsinki-Vantaan lisäksi ei ole muodostunut muita elinvoimaisia ilmailukeskuksia. Pohjoismaiden 20 suurimman lentoaseman joukossa on tasan yksi suomalainen lentoasema ja se on Helsinki-Vantaa. Seuraavaksi suurin, Oulu, löytyy vasta sijalta 23.

Liian pienet kentät palvelevat heikosti Suomen lentomatkustajia, sillä niiden matkustajamäärät eivät riitä tiheisiin vuoroväleihin tai useisiin kohteisiin. Monet lähekkäin sijaitsevat lentokenttäkaupungit saisivat paremmat yhteydet jos ne keskittäisivät liikenteen vain toiselle kentälle, jonne saataisiin kriittinen massa selkeästi useammille vuoroille ja useampiin kohteisiin.

Hallituksen tulisi ottaa mallia Ruotsin ratkaisusta ja järkeistää Suomen lentokenttäverkostoa. Finavia on itse arvioinut että jos lentoasemaverkostoa ei supisteta, maakuntakenttien vuosittaiset tappiot kasvavat noin 35-40 miljoonaan euroon vuodessa. Koko tämä summa kerätään jatkossakin Helsinki-Vantaan asiakkailta. Niin kauan kuin jatketaan nykymallilla Helsinki-Vantaan palveluiden hintoihin tulee vielä monia korotuksia.