Avoin kirje kokoomukselle

Vuosi sitten julkaistiin minun ja Antero Vartian ensimmäinen yhteinen mielipidekirjoitus, jossa vaadimme apteekkien kilpailurajoitusten vähentämistä. Kuluneen vuoden aikana olemme kirjoittaneet aiheesta laajemman raportin, esiintyneet useissa radio- ja tv-haastatteluissa sekä ideoineet apteekkipaneelin SuomiAreenaan. 

Kiinnostus aihetta kohtaan tuntuu nousseen tasaisesti ja olemme saaneet tukea ajatuksillemme muun muassa Kelan pääjohtajalta Liisa Hyssälältä, THL:n tutkijoilta, Kilpailu- ja kuluttajavirastolta sekä lukuisilta muilta alaa tuntevilta tahoilta.

Kokoomuksen sisäministeriksi nostama Paula Risikko on kuitannut apteekkialaa koskevan keskustelun toteamalla että “ei lääkkeitä voi myydä kuin makkaraa”. Samanaikaisesti Kokoomus on voimallisesti vaatinut kilpailun lisäämistä sosiaali- ja terveyspalveluihin suunnitteilla olevan sote-uudistuksen valmistelussa. 

Kokoomuksen kaksilla raiteilla ajaminen johtuu puhtaasti siitä, että apteekkarit ja Apteekkariliitto ovat perinteisesti olleet hyvin lähellä puoluetta. Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on aiemmin toiminut Kokoomuksen opiskelijajärjestön puheenjohtajana ja hänen edeltäjänsä Ilkka Oksala työskenteli aiemmin peruspalveluministerinä toimineen Paula Risikon valtiosihteerinä. 

Se, että Kokoomus suojelee yhtä erittäin hyvätuloista ammattikuntaa kilpailulta muun yhteiskunnan kustannuksella, edustaa vanhanaikaista kaverikapitalismia ja on täysin puolueen omien periaatteiden vastaista.