Suomen Ilmailuopisto tulee siirtää Jyväskylään

Suomen liikennelentäjäkouluksesta vastaava Suomen Ilmailuopisto sijaitsee Porissa, mutta nykyään koko Porin lentoaseman tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta. Matkustajamäärät ovat olleet tasaisessa laskussa kymmenen vuoden ajan. Vielä 2007 matkustajia oli 66 000, mutta tänä vuonna ollaan jäämässä noin 10 000.

Pori-Helsinki reitin lentoliikenteen tukemiseen oli varattu julkisia varoja tämän vuoden joulukuuhun saakka. Reitti oli niin kannattamaton että se lopetettiin lokakuussa kaksi kuukautta suunniteltua aiemmin. Päättyneen ostoliikennetuen lisäksi Finavia subventoi itse Porin kentän toimintaa Helsinki-Vantaan lentokentän voitoista.

Säännöllisen reittiliikenteen jatkon epävarmuus Porin lentoasemalla asettaa koko lentoaseman tulevaisuuden vaakalaudalle, ja tämä heikentää myös Suomen Ilmailuopiston näkymiä. Maamme tärkeimmän ilmailukoulutuskeskuksen tulisi sijaita paikkakunnalla joka pystyy houkuttelemaan sen ympärille runsaasti saman alan osaamista. Eristyksissä muusta alan toiminnasta Suomen Ilmailuopisto ei kykene kehittymään riittävästi alan vaatimustason noustessa jatkuvasti.

Jyväskylä olisi luontevin sijoituspaikka Suomen Ilmailuopistolle. Jyväskylässä sijaitsee jo ennestään Ilmavoimien Ilmasotakoulu, joka vastaa kaikkien Ilmavoimien lentäjien alkeiskoulutuksesta sekä hävittäjälentäjien jatkokoulutuksesta Hawk-kalustolla. Jyväskylän lentoasemalla jo olemassa olevan lentokoulutustoiminnan vahvistaminen loisi edellytykset elinvoimaisen ja myös kansainvälisesti kilpailukykyisen ilmailukoulutuskeskittymän luomiselle.

 

Mikko Kiesiläinen
Kuntavaaliehdokas (vihr.)
Helsinki

Touko Aalto
kansanedustaja (vihr.)
Jyväskylä

(Julkaistu Keskisuomalaisessa 30.11.2016)